NUPS och Finlands Bank arrangerade den 18 maj ett semainarium om EU:s handelspolitik i tider av sanktioner. Mötet hölls i Finlands Banks auditorium.
Olli Rehn inledde med ett anförande där han bla berörde de ekonomiska utsikterna. Han förutspådde en tid med hög inflation och att tillväxten avtar på medellång sikt. Låginkomstländer och de fattigaste hushållen kommer att drabbas hårt. Han såg också att det kommer att råda en omfattande konfrontation mellan väst och de auktoritära länderna.
Cecilia Malmström noterade också att vi går in i en polariserad värld, och att vi upplevt en verklig existentiell chock i om med kriget i Ukraina. Samtidigt har EU denna gång visad prov på sällan skådad enighet och Nato är också stärkt, och Finland och Sverige kommer att gå med !
Malmström lyfte fram betydelsen av EU:s frihandelsavtal och att EU är den organisation som har flest handelsavtal. Men samtidigt lider EUs trovärdighet att färdigt förhandlade avtal väntar på godkännande, som med Mexico, Nya Zeeland och Chile - det sistnämnda ett land där det finns tex litium, nog så viktigt för de industrier som skall etableras i norra Sverige och norra Finland. Och avtalet med Mercosur som förhandlades i 20 år ligger också och väntar på godkännande. Dessa dröjsmål ger utrymme för tex Kina att agera. Tyvärr har EU:s handelspolitik rört sig i en mer protektionistisk riktning.
I fråga om USA noterade Malmström att egentliga handelsavtalsförhandlingar inte är aktuella med den nuvarande administrationen heller, men samarbete inom valda sektorer under the Trade and Technology Council är möjliga och viktiga, tex i fråga om standarder för tex grön teknologi, nano-och bioteknik. Efter att investeringsavtalet med Kina förhandlats fram, där Kina gick med på för EU viktiga frågor, tex i fråga om marknadstillträde och åtgärder till skydd för immateriella rättigheter, blev dock avtalet snabbt en non-starter av många orsaker. Men Kina agerar och vi måste förhålla oss till landet och söka samarbete bland annat i klimatfrågor konstaterade Malmström.
Sammanfattningsvis konstaterade Cecilia Malmström att globaliseringen är försvagad och viss mån regionaliserad, men vi ser inte slutet på den. Och viktigt är att EU fortsatt utvecklar den inre marknaden och inte skapar en illusion av strategisk autonomi.